28 marca, 2024

Szynka z drobiu „a la Imperial”. 15 dkg pieczarek, 10 dkg pasztetu z gęsich wątróbek,10 dkg masła, łyżka białego wytrawnego wina,100 ml śmietanki kremowej, 20 dkg szynki z drobiu,250 ml rosołu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, białko, 1 dkg żelatyny, jajko gotowane,8 dkg pomidorów, 5 dkg cytryny, sól, pieprz i ocet do galarety.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, zemleć, utrzeć z pasztetem, masłem i winem, połączyć z ubitą śmietaną, doprawić. Szynkę pokrajać w plastry, co drugiego nie przecinając do końca, w powstałe kieszenie nałożyć przygotowane nadzienie, ułożyć na półmisku, udekorować. Rosół wymieszać z koncentra­tem pomidorowym i białkiem, zakwasić, roztrzepać. Podgrzewać powoli, szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać namoczo­ną w małej ilości zimnej wody żelatynę, zagotować, doprawić, prze­cedzić przez lnianą ściereczkę, pozostawiając do zastygnięcia. Tę­żejącą galaretą polać przygotowaną szynkę i pozostawić do stęże­nia.

Dodaj komentarz