9 października, 2024

Bomba” z kury po parysku. 1 kura, 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 5 dkg chrzanu tartego, natka pietruszki, 250 ml śmietanki kremowej,10 dkg orzechów włoskich bez łupin, sól; pieprz, curry do smaku. Oczyszczoną kurę umyć, polać tłuszczem, upiec. Potem oddzielić mięso od kości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać, usmażyć, zemleć dwa lub trzy razy razem, z kurą, połączyć z chrzanem, posie­kaną natką pietruszki, ubitą śmietanką oraz sparzonymi obranymi ze skórki i startymi orzechami, doprawić. Przygotowaną masę uformować w kształcie kuli, zawinąć w pergamin i wstawić do za­mrażarki na 1 godzinę. Po zamrożeniu wyjąć z pergaminu, ułożyć na okrągłym półmisku, udekorować.

Dodaj komentarz