5 marca, 2024
kuchnie swiata

Turyści, którzy przyjeżdżają do Turcji, doceniają ten kraj nie tylko za piękne zabytki, plaże czy morze, ale również tamtejszą kuchnię. Mimo że większości osobom tureckie potrawy kojarzą się głównie z kebabem i ewentualnie baklawą, to jednak ta kuchnia jest bardzo różnorodna, apetyczna i ma wiele do zaoferowania. Co warto wiedzieć na temat kuchni tureckiej? Podpowiadamy.

Czym wyróżnia się kuchnia turecka?

Większość osób, które nigdy nie były w Turcji, kiedy słyszy o kuchni tego kraju, myśli przede wszystkim o popularnym kebabie. Warto jednak wiedzieć, że kuchnia turecka jest bardzo różnorodna, ponieważ znajdziemy w niej wpływy zarówno Imperium Osmańskiego, jak i Azji, Afryki czy Europy. Jeśli chcemy skosztować regionalnych przysmaków, najlepiej jeżeli zarezerwujemy wyjazd do Turcji, na przykład na https://www.traveligo.pl/. W daniach kuchni tureckiej dominują warzywa. Dodaje się je praktycznie do każdej potrawy.  

W wielu daniach wykorzystywany jest tutaj bakłażan. Dlatego miłośnicy tego warzywa właśnie w kuchni tureckiej mogą znaleźć najwięcej przepisów, w których gra ono pierwsze skrzypce. Zazwyczaj jednak warzywa połączone są z wysokiej jakości mięsem, a więc na przykład wołowiną czy jagnięciną. Ze względu na zasady wiary panujące na tych terenach, raczej nie zjemy w Turcji wieprzowiny. W potrawach jako dodatek pojawia się tu na przykład kasza bulgur czy ryż.

Jakie przyprawy wykorzystuje się w kuchni tureckiej?

W kuchni tureckiej wykorzystuje się wiele aromatycznych przypraw, które są dostępne w tym regionie. Osoby, które spędzają wakacje w tym kraju, bardzo często przywożą sobie z takiego wyjazdu właśnie przyprawy. Praktycznie w każdej potrawie znajduje się tutaj sól i to w dużych ilościach. Bardzo często używa się również pietruszki i pieprzu, a także bardziej intensywnych przypraw, takich jak chili, czarnuszka, kmin rzymski czy cynamon. W daniach kuchni tureckiej wykorzystywane są również świeże zioła, takie jak pietruszka, mięta czy kolendra.

Co warto wiedzieć o kuchni tureckiej?

Niezależnie od tego czy chcielibyśmy się dobrze przygotować na rodzinne wakacje w Turcji, czy po prostu interesuje nas kuchnia tego kraju, powinniśmy wiedzieć, czym się ona wyróżnia. Przede wszystkim w tutejszej kulturze, bardzo istotne jest by jeść przy wspólnym stole. Turcy celebrują posiłki i nie śpieszą się. Co więcej, tutejszy mieszkańcy są bardzo gościnni. Dlatego jeżeli będą chcieli podzielić się z nami jedzeniem, nie powinniśmy odmawiać, ponieważ taka odmowa traktowana jest tutaj jako niekulturalna.

Dodaj komentarz