Serca wołowe po wiejsku 50 dkg serc wołowych, 20 dkg włoszczyzny bez kapusty, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 1 dkg mąki,150 ml śmietany, 10 dkg papryki konserwowej, sól, pieprz, czosnek, papryka mielona i majeranek do smaku.Serca ugotować jak poprzednio, pokrajać w kostkę. Pieczarki oczyi cić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z sercam oprószyć mąką, wlać śmietanę, dodać zmieloną paprykę i przj prawy, a następnie dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić d smaku.Podawać z kluskami i surówkami.Nerki wołowe po litewsku. 50 dkg nerek wołowych, 10 dkg cebuli, 3 dkg koncentrat pomidorowego, 2 dkg tartego razowego chleba,10 dkg rydzów kiszonych, sól, pieprz, cukier i sok cytrynowy do smaku. Nerki umyć, przekrajać wzdłuż na połówki, włożyć do wrzący wody, chwilę pogotować, odcedzić, opłukać, zalać ponownie wc dą, posolić i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajaj usmażyć, połączyć z pokrajanymi w kostkę nerkami, koncentrj tem pomidorowym, chlebem, rydzami pokrajanymi w paseczk oraz wywarem z kości (200 ml), dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną i surówkami.