28 marca, 2024

Stek wieprzowy „a la cesarzowa” 50 dkg szynki wieprzowej bez kości (frykando),1 dkg mąki, tłuszcz, 20 dkg pieczarek,100 ml śmietany, 2 żółtka, 2 dkg kaparów, natka pietruszki, sól, pieprz, tymianek i estragon do smaku.Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokrajać w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt owalny i grubość 1,5 cm, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłu­kać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć ze śmietaną, żółtkami, opłukanymi kaparami, posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, obłożyć steki i zapiec.Podawać z frytkami, brukselką, groszkiem, surówkami.

Dodaj komentarz