28 marca, 2024

Filety z polędwicy wieprzowej po polsku. Składniki i przygotowanie: 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe, 2 dkg mąki, tłuszcz,10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 5 dkg ogórków konserwowych, 5 dkg szynki wędzonej,10 dkg ketchupu, sól, pieprz, majeranek i przyprawa do smaku.Mięso umyć, przekrajać na 8 kawałków, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki razem z ogórkami, podsmażyć, obło­żyć filety, posypać drobno pokrajaną szynką, polać ketchupem dusić na małym ogniu, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz