19 kwietnia, 2024

Kotlet schabowy po kapitańsku50 dkg schabu, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 dkg mąki, 1-2 jaja, 20 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku.Kotlety  przygotować jak kotlet schabowy la sacher”. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Kotlety posypać przyprawami i mąką, obłożyć pieczarkami, panierować w rozmą­conych jajkach i startym serze przyciskając ręką. Następnie włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, potem dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, kalafiorem, surówkami.Stek wieprzowy firmowy 50 dkg szynki wieprzowej bez kości (frykando),1 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg pieczarek, 50 ml śmietany, 15 dkg papryki konserwowej, 100 ml białego wytrawnego wina, 5 dkg sera żółtego, sól, pieprz,gałka muszkatołowa do smaku.Steki przygotować i usmażyć jak poprzednio. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wlać śmietanę, dodać po­krajaną w paseczki paprykę, chwilę poddusić, włożyć steki, wlać wino, doprawić, posypać startym serem i zapiec.Podawać z frytkami, kalafiorem, szparagami, surówkami.

Dodaj komentarz