14 lipca, 2024

Pasztet z wątróbki wieprzowej po francusku 40 dkg wątróbki, 5 dkg bułki czerstwej, 50 ml śmietany, 15 dkg słoniny, 20 dkg pieczarek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 jaja, natka pietruszki, sól,gałka muszkatołowa do smaku.Wątróbkę opłukać, usunąć błonę, pokrajać na mniejsze części, zalać wrzącą wodą, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Bułkę drobno pokrajać, skropić śmietaną, pozostawić do namoczenia. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać opłukane i pokrajane pieczarki, usmażyć, wystudzić, zemleć razem z wątróbką i bułką, wymieszać z winem, jajami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Formę wyłożyć natłuszczonym pergaminem lub folią aluminiową, nałożyć masę do 3/4 wysokości, zamknąć i gotować około 30-40 minut w kąpieli wodnej. Następnie naczynie z pasztetem wstawić do piekarnika, zapiec. Po wystudzeniu udekorować.

Dodaj komentarz