Cynadry wieprzowe po chłopsku 1/2 kg nerek wieprzowych, 20 dkg wątróbki wieprzowej, mleko, tłuszcz, 2 dkg grzybów suszonych,15 dkg cebuli, 1/2 kg ziemniaków, 150 ml śmietany,100 ml rosołu, sól i pieprz do smaku.Cynadry opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, zalać wodą, pozostawić na 30 minut. Następnie wyjąć, pokrajać w plastry razem z wątróbką, włożyć do mleka na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować 10 minut, odcedzić, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, przesypując nerkami, wątróbką, grzybami, cebulą i przyprawami, zalać śmietaną wymieszaną z rosołem, zapiec.Podawać z surówkami.