19 kwietnia, 2024

Szaszłyk z wątróbki wieprzowej. Składniki potrzebne po przygotowania wątróbki i wykonanie potrawy: 25 dkg wątróbki, 10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek,8 dkg słoniny, 2 dkg mąki, tłuszcz, sól, pieprz i czosnek do smaku.Wątróbkę opłukać, osączyć, usunąć błonę, pokrajać na małe pla­sterki. Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w plastry. Pieczarki oczyścić, opłukać. Słoninę pokrajać także w paseczki, lekko rozkle­pać tłuczkiem zwilżonym wodą. Wątróbkę nadziewać na szpadki na przemian ze słoniną, cebulą i pieczarkami, posypać przyprawami mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć. Podawać z ryżem i surówkami.

Dodaj komentarz