9 października, 2024

Kura po wrocławsku,1 kura, 5 dkg masła lub margaryny, 15 dkg papryki świeżej, 40 dkg grzybów, 8 dkg cebuli, tłuszcz,100 ml śmietany, 2 dkg mąki , natka pietruszki,8 dkg sera żółtego, sól, pieprz, imbir do smaku.Kurę przygotować jak kurę po admiralsku, polać masłem, zrumie­nić, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu. Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć.Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać j oczyszczone, opłukane i pokrajane w paseczki grzyby, dusić 15 i minut często mieszając. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów z papryką i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Miękką kurę wyjąć, pokrajać na porcje usuwając częściowo kości, ułożyć w naczyniu, w którym się dusiła, obłożyć grzybami, posypać star­tym serem, zapiec.Podawać z ziemniakami.

Dodaj komentarz