7 listopada, 2024

Kura po normandzku 1 kura, 4 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny, rosół, 20 dkg pieczarek, 150 ml śmietany,40 dkg jabłek, natka pietruszki, sól, pieprz biały, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku. Kurę przygotować jak kurę po admiralsku, posypać mąką, zrumie­nić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić rosołem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w pa­seczki, dodać do kury pod koniec duszenia razem ze śmietaną. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na połówki, usunąć gniazda na­sienne, pokrajać. Miękką kurę wyjąć, a do sosu włożyć jabłka, chwilę pogotować, obłożyć kurę, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz