25 kwietnia, 2024

Filety z kury po generalsku 2 piersi z kury, 3-4 dkg mąki, tłuszcz, 3 dkg grzybów suszonych, 10 dkg szynki wędzonej, 150 ml śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Piersi z kury umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka j razem z kością obojczykową, oddzielić mięso od kości żebrowych. Filety oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzy­dłowych, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt wydłużonego liścia, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu j stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki i razem z szynką, dodać do filetów razem ze śmietaną i posiekaną ! natką pietruszki, chwilę poddusić i doprawić. Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Dodaj komentarz