Zrazy z kury po bordosku 2 piersi z kury, 8 -10 dkg szynki wędzonej,3-4 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg pieczarek,150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz, curry i przyprawa do zup do smaku. Piersi z kury umyć, ściągnąć skórę, oddzielić mięso od kości. Filety oczyścić z błon i ścięgien. Mięso podzielić na 8 kawałków, rozklepać je tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając kształt okrągły. Następnie naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do zrazów, wlać śmietanę i dusić około 5 minut na małym ogniu. Potem dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Przygotowane zra2y ułożyć na okrągłym półmisku, obłożyć ziemniakami drążonymi oraz kalafiorem.