25 kwietnia, 2024
  1. Kotleciki z pieczarkami, 1 kura, 10 dkg cebuli, 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg bułki czerstwej, 2 jaja, 6 dkg sera żółtego, bułka tarta, sól, pieprz i czosnek do smaku. Oczyszczoną kurę umyć, oddzielić mięso od kości. Cebulę i pie­czarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namo­czyć, odcisnąć, zemleć razem z mięsem, wymieszać z przygotowa­nymi pieczarkami, jajami i startym serem, doprawić. Z przygoto­wanej masy formować owalne kotleciki, otaczać w bułce tartej, brzegi wyrównać ręką i nożem. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z frytkami, szparagami i surówkami.

Dodaj komentarz