20 kwietnia, 2024

Wątróbka wieprzowa po warszawsku,40 dkg wątróbki, 2 dkg mąki, tłuszcz, 3 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli, 100 ml śmietany,50 ml białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku.Wątróbkę przygotować i usmażyć jak poprzednio. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać do wątróbki razem z grzybami, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i winem, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ziemniakami i surówkami.Wątróbka wieprzowa „a la kawior”40 dkg wątróbki, 1 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg cebuli,20 dkg pieczarek, 2 jaja gotowane na twardo, sól, pieprz, curry i gałka muszkatołowa do smaku.Wątróbkę przygotować i smażyć jak wątróbkę po dyrektorsku, Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać do wątróbki, dusić kilka minut, wystudzić, zemleć razem z jajami, doprawić. Następnie uformować okrągłe gałki, udekoro­wać.

Dodaj komentarz