25 kwietnia, 2024

Golonka po ułańsku. 1 kg golonki, 2 dkg mąki, tłuszcz, 3 dkg grzybów suszonych, 15 dkg cebuli, 1/2 kg ziemniaków drążonych, natka pietruszki, 150 ml śmietany, sól, pieprz, tymianek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, przyprawa do zup i gałka muszkatołowa do smaku. Golonkę oczyścić, opalić, pokrajać na porcje, umyć, natrzeć przy­prawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Potem posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości. Golonkę gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie golonkę wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać na duże kawałki, ułożyć w naczyniu. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Cebulę obrać, opłu­kać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać do golonki razem z grzy­bami, ziemniakami, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami, skropić wywarem i śmietaną, dusić do miękkości, doprawić. Podawać z kapustą zasmażaną.

Dodaj komentarz