Serca wieprzowe po kasztelańsku 50 dkg serc, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty,15 dkg fasoli perłowej, 10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 dkg mąki, 150 ml śmietany,1 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, papryka mielona i przyprawa do zup do smaku.Serca przekrajać wzdłuż, odciąć grube naczynia krwionośne, dokładnie usuwając skrzepy krwi. Następnie zalać wrzącą wodą, zagotować, odcedzić, przepłukać, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną włoszczyznę. Miękkie serca wyjąć, wystudzić, pokrajać w paseczki. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem (150 ml) wymieszanym ze śmietaną, zagotować, wymieszać z fasolą, sercami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, dusić 6-8 minut na małym ogniu, często mieszając, doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.