20 kwietnia, 2024

Ozorki wieprzowe „a la Krzeszowice”60 dkg ozorków, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 4 dkg koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz do smaku.Ozorki ugotować jak poprzednio, obrać, przekrajać wzdłuż na porcje, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z winem, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki, dopra­wić, obłożyć nimi ozorki, zapiec.Podawać z ryżem i surówkami.Parówki „a la diable”40 dkg parówek cienkich, 40 dkg pieczarek,25 dkg strąków papryki, tłuszcz, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, majeranek, papryka mielona i curry do smaku.Parówki umyć, obrać z osłonki, pokrajać na kawałki długości 2-3 cm. Pieczarki i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z parówkami, doprawić, posypać startym se­rem, zapiec.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz