29 marca, 2024

Parówki „a la maitre d’Hotel”40 dkg parówek cienkich, 20 dkg śliwek suszonych,30 dkg pieczarek (małych), tłuszcz, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, curry i sok z cytryny do smaku.Parówki umyć, obrać z osłonki, pokrajać na kawałki długości 2-3 cm. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć, połączyć ze śliwkami i pa­rówkami, skropić winem, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.Parówki po dyrektorsku 40 dkg parówek cienkich, 15 dkg cebuli, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 150 ml śmietany (gęstej),10 dkg pomidorów, sól, pieprz, papryka mielona i majeranek do smaku.Parówki umyć, obrać z osłonek, pokrajać na kawałki długości 2-3 cm. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokra­jać w kostkę, usmażyć, połączyć z pomidorami, parówkami i śmie­taną, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz