Parówki w naleśnikach 40 dkg parówek cienkich (8 sztuk), 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 żółtka, 5 dkg ketchupu, natka pietruszki,8 sztuk naleśników, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku.Parówki umyć, obrać ze skórki. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z żółtkami, ketchupem i posiekaną natką pietruszki, doprawić, obłożyć nimi parówki, ułożyć na środku naleśników, których przeciwległe brzegi zakłada się na parówki i zwija w rulon. Następnie posypać startym serem, zapiec. Podawać z surówkami.Szaszłyk z parówek,40 dkg parówek cienkich, 15 dkg słoniny,15 dkg cebuli (dymki lub szalotki), tłuszcz,15 dkg pieczarek (małych), sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.Parówki umyć, obrać z osłonek, pokrajać na kawałki o długości 2-3 cm. Słoninę pokrajać w cienkie kwadraciki o bokach 4 cm. Cebulę obrać, opłukać. Następnie nadziewać na szpadki metalowe na przemian z oczyszczonymi i opłukanymi pieczarkami i słoniną oraz parówkami, posypać przyprawami, polać tłuszczem, upiec. Podawać z ryżem i surówkami.