Potrawka z kaczki po francusku,1 kaczka, 35 dkg włoszczyzny bez kapusty,20 dkg pieczarek, 3 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki,100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek i estragon do smaku. Kaczkę przygotować jak poprzednio, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć. obrać, opłukać, pokrajać w paseczki. dodać do kaczki pod koniec gotowania. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć mc rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (300 ml) szybko mieszając trzepaczką. zagotować. włożyć pieczarki, gotować 6 8 minut. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać pokrajaną kaczkę, udekorować. Zaraz podawać z ryżem i surówkami.