9 października, 2024

Kaczka w złotym sosie, 1 kaczka, 30 dkg włoszczyzny bez kapusty,2 dkg masła, 2 dkg mąki, 15 dkg rydzów marynowanych, 10 dkg korniszonów, karmel,sól, pieprz, cukier, szafran, liść laurowy, ziele angielskie do smaku. Kaczkę przygotować jak poprzednio, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (250 ml) szybko mieszając trzepaczką. zagotować, dodać rydze i ogórki pokrajane w paseczki, zabarwić karmelem, dodać przy­prawy, gotować kilka minut,’ doprawić, zalać kaczkę, dusić 5 minut. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz