5 marca, 2024

Pasztet z zająca lub królika II Uda, 25 dkg mięsa z kury bez kości, 15 dkg cebuli, tłuszcz, 10 dkg bułki czerstwej, 150 ml śmietany,4 żółtka, 15 dkg pieczarek, 15 dkg szynki wędzonej,3 dkg kaparów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, pokrajać w kostkę razem z mięsem z kury i obraną cebulą, podsmażyć, skropić wodą i dusić do mięk­kości. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę i śmietanę. Następnie zemleć trzy razy używając sita pasztetowego, wymie­szać z żółtkami, doprawić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wyłożonego natłuszczonym perga­minem lub folią aluminiową, przekładając pieczarkami, szynką pokrajaną w paseczki i opłukanymi kaparami, wyrównać powie­rzchnię, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować około 70 minut. Potem wstawić do gorącego piekarnika, zapiec. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, udekorować.

Dodaj komentarz