9 października, 2024

Kotlet z dzika po szydłowsku. 50-60 dkg schabu z dzika, 15 dkg pieczarek, tłuszcz,10 dkg szynki, 2 dkg mąki, 2 jaja, bułka tarta, sól, pieprz i czosnek do smaku.Mięso umyć, odciąć od kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowych. Z mięsa ściąć nadmiar tłuszczu (niekoniecznie), pokrajać na kawałki, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować ręką i nożem owalne kotlety. Pieczarki oczyścić, opłu­kać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z szynką pokrajaną w paseczki, doprawić do smaku, ułożyć na kotletach, zawinąć, po­sypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, lekko zrumienić, potem dosmażyć na małym ogniu.Podawać z ziemniakami, kapustą z wody.

Dodaj komentarz