Pasztet z zająca lub królika II Uda, 25 dkg mięsa z kury bez kości, 15 dkg cebuli, tłuszcz, 10 dkg bułki czerstwej, 150 ml śmietany,4 żółtka, 15 dkg pieczarek, 15 dkg szynki wędzonej,3 dkg kaparów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, pokrajać w kostkę razem z mięsem z kury i obraną cebulą, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę i śmietanę. Następnie zemleć trzy razy używając sita pasztetowego, wymieszać z żółtkami, doprawić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wyłożonego natłuszczonym pergaminem lub folią aluminiową, przekładając pieczarkami, szynką pokrajaną w paseczki i opłukanymi kaparami, wyrównać powierzchnię, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować około 70 minut. Potem wstawić do gorącego piekarnika, zapiec. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, udekorować.