20 kwietnia, 2024
  1. Kurczęta z pieczarkami. 2 kurczęta, 15 -20 dkg pieczarek, tłuszcz, 6-8 dkg bułki czerstwej, mleko, 2 żółtka, natka pietruszki, 5 dkg masła lub margaryny, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz i imbir do smaku. Kurczęta przygotować jak kurczęta nadziewane „Chasseur”, pie­czarki oczyścić, opłukać, pokrajać drobno, usmażyć. Bułkę namo­czyć w mleku, odcisnąć, zemleć, połączyć z pieczarkami, żółtkami, posiekaną natką pietruszki, doprawić. Przygotowane nadzienie nałożyć pod skórkę cienką warstwą, pozostałe nadzienie włożyć do wnętrza tuszek, związać nogi, polać masłem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami drążonymi, szparagami i surówkami.

Dodaj komentarz