20 czerwca, 2024

Kurczęta nadziewane po generalsku 2 kurczęta, 20 dkg pieczarek, tłuszcz,2 dkg koncentratu pomidorowego, 5 dkg bułki czerstwej, mleko, 2 białka, 5 dkg masła lub margaryny, 150 ml śmietany, sól, pieprz do smaku. Kurczęta przygotować jak kurczęta nadziewane Chasseur”, pie­czarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Bułkę namoczyć w mle­ku, odcisnąć, zemleć, wymieszać z przygotowanymi pieczarkami i ubitą pianą z białek, doprawić. Przygotowane nadzienie nałożyć pod skórę cienką warstwą, pozostałe nadzienie włożyć do wnę­trza tuszek, związać nogi, polać masłem i upiec skrapiając wodą, potem śmietaną. Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, polać doprawionym sosem.Podawać z ziemniakami i mizerią.

Dodaj komentarz