Kurczęta nadziewane „a la Rossini”2 kurczęta, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg wątróbki z drobiu, 1-2 jaj ugotowanych na twardo,5 dkg rodzynków, natka pietruszki, 5 dkg masła lub margaryny, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz do smaku. Kurczęta przygotować jak kurczęta nadziewane „a la Mazarini”. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć razem z wątróbką. Następnie wystudzić, zemleć razem z jajami, połączyć z opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrze tuszek, związać nogi, polać masłem, zrumienić i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.