Kurczęta nadziewane „a la Mazarini”. 2 kurczęta, 6-8 dkg ryżu, 10 dkg szyjek rakowych,2 żółtka, koperek, 5 dkg masła lub margaryny,15 dkg pieczarek, 150 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, odciąć skrzydła i szyje, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić, połączyć z szyjkami rakowymi, żółtkami i drobno pokrajanym koperkiem, doprawić. Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrze tuszek, związać nogi, polać masłem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do kurcząt pod koniec pieczenia razem ze śmietaną. Upieczone kurczęta przekrajać wzdłuż na połówki, a następnie ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem.Podawać z frytkami, bakłażanami i surówkami.