Kotleciki z kury „a la Moniuszko”1 kura, 6-8 dkg bułki czerstwej, 100 ml śmietany,15 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 żółtka, natka pietruszki, bułka tarta, sól i pieprz do smaku.Oczyszczoną kurę umyć, oddzielić mięso od kości. Bułkę pokrajać w kostkę, polać śmietaną, pozostawić na 15 minut. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, zemleć razem z mięsem i bułką, połączyć z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki, otaczać w bułce tartej, brzegi wyrównać ręką i nożem. Smażyć z obu stron, na jasnozłoty kolor. Potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu, Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.