20 czerwca, 2024

Kaczka pieczona po litewsku, 1 kaczka, 4 dkg grzybów suszonych, tłuszcz,150 ml śmietany, 8 dkg cebuli, 2 żółtka, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek i tymianek do smaku. Kaczkę przygotować jak poprzednio. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki. Kaczkę polać tłuszczem i upiec skrapiając wywarem z grzybów, potem śmietaną, Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać do kaczki pod koniec pieczenia. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje, usu­wając częściowo kości, ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć, odtłuś­cić, połączyć z żółtkami, grzybami i posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać kaczkę, dusić 5 minut. Podawać z frytkami i mizerią.

Dodaj komentarz