14 lipca, 2024

Kacz-czupa 30 dkg wieprzowiny bez kości, 10 dkg wołowiny bez kości, 10 dkg cebuli, 10 dkg marchwi,1 dkg pietruszki, 8 dkg selera, 15 dkg strąków papryki, 10 dkg pieczarek, tłuszcz, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 4 jaja, 5 dkg sera żółtego, sól, pieprz, curry i papryka mielona do smaku. Mięso umyć, pokrajać w kostkę. Warzywa i pieczarki oczyścił’, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z mięsem, skro­pić wodą i dusić do miękkości często mieszając. Pod koniec dusze­nia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, wbić umyte jaja, posypać przyprawami i startym serem, zapiec. Podawać w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała z dodatkiem ziemniaków.

Dodaj komentarz