Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, wymieszać z pasztetem, doprawić. Po upieczeniu schab wyjąć, przestudzić, przeciąć wzdłuż przez całą szerokość nie przecinając do końca, następnie przewrócić na drugą stronę i naciąć w ten sam sposób. W powstałe kieszenie nałożyć przygotowany farsz i pozostawić w chłodziarce do stężenia. Schab wyjąć, pokrajać w poprzek w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować. Sos spod pieczenia schabu wymieszać z koncentratem pomidorowym i białkami, zagotować szybko mieszając trzepaczką, zakwasić, zagotować, dodać namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą polać przygotowaną potrawę.