28 marca, 2024

Gulasz wieprzowy „a la Karol” 50 dkg wieprzowiny bez kości, 2 dkg mąki, tłuszcz,1 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, 20 dkg fasoli perłowej (gotowanej), 5 dkg ketchupu, sól, pieprz, przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać wodą i ugotować na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć, pokrajać w paseczki, dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać pozostałą mąkę, lekko zrumie­nić, połączyć z mięsem, fasolą i ketchupem, dusić kilka minut, do­prawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz