16 kwietnia, 2024

Befsztyk z zająca lub królika po myśliwsku. Comber, 2 dkg mąki, tłuszcz, 25 dkg pieczarek,2 dkg kaparów, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, odcinając je najpierw z jednej strony, następnie z drugiej strony kręgosłupa. Potem zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać ukośnie na 4 plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować ręką i nożem nadając im kształt owal­ny. Potem posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie roz­grzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokra­jać w paseczki, usmażyć, wymieszać z opłukanymi kaparami i posie­kaną natką pietruszki, doprawić, obłożyć nimi befsztyki, posypać startym serem, zapiec.Podawać z frytkami, szparagami i surówkami.

Dodaj komentarz