Kotlet schabowy „a la sacher” 50 dkg schabu, 2 dkg mąki, tłuszcz, 20 dkg pieczarek,1 dkg kaparów, 3 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 3 dkg mąki, 1/2 1 wywaru z kości warzyw, 4 dkg koncentratu pomidorowego,10 dkg sera żółtego, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, odciąć kości pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowych, ściąć zbędny tłuszcz (niekoniecznie), pokrajać na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować ręką i nożem owalne kotlety, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z opłukanymi kaparami, obłożyć nimi kotlety. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku, polać kotlety, posypać startym serem i zapiec.Podawać z ziemniakami, kalafiorem, surówkami.