20 maja, 2024

Kotlet schabowy „a la Victoria”50 dkg schabu, 2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg marchwi,10 dkg pietruszki, 10 dkg selera, 5 dkg cebuli,10 dkg pieczarek, 5 dkg szynki wędzonej,10 dkg pomidorów, 200 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Kotlety przygotować jak poprzednio, posypać przyprawami i mą­ką, zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia włożyć kotlety, pokrajaną w paseczki szynkę oraz sparzone, obrane ze skór­ki i pokrajane w cząstki pomidory, wlać wino, dusić do miękkości, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą.

Dodaj komentarz