Schab pieczony po myśliwsku 60 dkg schabu, 15 dkg cebuli, 10 dkg selera,10 dkg pietruszki, 300 ml wody, 100 ml octu,2 dkg grzybów suszonych, tłuszcz, 100 ml śmietany, żółtko, sól, pieprz, goździki, ziele angielskie, imbir,jałowiec do smaku.Mięso umyć, odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowych. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obłożyć nimi schab. Wodę zagotować z octem i przyprawami, zalać schab i pozostawić „w chłodnym miejscu na 48 godzin, w tym czasie schab kilkakrotnie obrócić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać. Mięso wyjąć z zalewy, oczyścić z warzyw, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Upieczony schab pokrajać na porcje. Śmietanę wymieszać z żółtkiem i grzybami, polać nią schab i zapiec.