Zrazy z kury „a la Wiktoria”2 piersi z kury, 3/4 dkg mąki,3-4 dkg orzechów włoskich bez łupin, żółtko, łyżka śmietanki, 8 grzanek z bułki wrocławskiej, tłuszcz,.8 sztuk pieczarek, 8 dkg cytryny, puszka korków anchois, sól i pieprz do smaku.Zrazy przygotować jak zrazy „a la Bordeles”, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Żółtko wymieszać ze śmietaną, posmarować grzanki, posypać orzechami, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć w całości. Zrazy ułożyć na grzankach, przykryć plastrami sparzonej obranej cytryny, ułożyć pieczarki i korki, przełożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami drążonymi, kalafiorem. Osobno podawać sałatkę z pomidorów.