7 listopada, 2024

Szaszłyki z kury 2 piersi z kury, 100-150 ml białego wytrawnego wina,15 dkg cebuli, 8 sztuk pieczarek (małych),15 dkg wątróbki z kury, tłuszcz, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Piersi z kury umyć, usunąć skórę i kości, natrzeć przyprawami, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry. Pieczarki oczyścić, opłukać. Wątróbkę obrać z błon, opłukać. Mięso wyjąć z wina, pokrajać na kawałki, nadziewać na szpadki na przemian z wąt­róbkami, cebulą i pieczarkami, posypać przyprawami, przycisnąć ręką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron, po­tem dosmażyć na małym ogniu.Podawać z ryżem, pomidorami nadziewanymi z zieloną sałatą.

Dodaj komentarz