22 grudnia, 2024

Zrazy baranie po francusku 50 dkg udźca bez kości, 2 dkg mąki, tłuszcz,10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, tymianek i estragon do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pozostawić na 2 godziny. Następnie wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić do grubości 1 cm tłucz­kiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem, nadając im kształt okrągły, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron. Ce­bulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z koncentratem pomidorowym i winem, doprawić, obło­żyć zrazy, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz