20 kwietnia, 2024

Zrazy mielone z baraniny po polsku 30 dkg baraniny bez kości, 3 dkg grzybów suszonych,4 dkg boczku wędzonego, 5 dkg bułki czerstwej, jajko, 2-3 dkg mąki, tłuszcz, 150 ml śmietany, sól, pieprz, czosnek i imbir do smaku.Mięso umyć, natrzeć czosnkiem i pozostawić na 1 godzinę. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z boczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Mięso zemleć razem z namoczoną i odciśniętą bułką, wymieszać z jajkiem, grzy­bami, boczkiem i cebulą, doprawić. Z przygotowanej masy ufor­mować 8 owalnych zrazików, otaczać w mące, lekko spłaszczyć, podsmażyć z obu stron, skropić wywarem z grzybów oraz śmie­taną wymieszaną z pozostałą mąką, dusić kilka minut, doprawić i do smaku.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz