Filety baranie „Poivrade”50 dkg udźca lub combra bez kości, 3 dkg mąki, tłuszcz, 2 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli,10 dkg selera, 10 dkg marchwi, 10 dkg pietruszki,2 dkg boczku wędzonego, okrawki z mięsa z dziczyzny, sól, pieprz, czosnek, papryka mielona, przyprawa do zup, sos Worcherster i Cabul do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pozostawić na 2 godziny. Następnie pokrajać w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, formując ręką i nożem, nadając iir kształt wydłużonego liścia. Potem posypać przyprawami i mąką. usmażyć z obu stron, tak aby mięso wewnątrz było różowe. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować,Warzywa umyć, opłukać, pokrajać w paseczki razem z boczkiem,mięsem, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Następnie zemleć razem z grzybami, doprawić, obłożyć filety, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ziemniakami i surówkami.