20 kwietnia, 2024

Zrazy z samy lub jelenia firmowe. 50 dkg combra lub udźca bez kości, marynata do mięsa, 2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg marchwi,15 dkg selera, 10 dkg cebuli, 10 dkg pietruszki, białe wytrawne wino, sól, pieprz, przyprawa myśliwska, curry, ketchup i berbecue do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozosta­wić w chłodziarce na 48 godzin, często obracać. Fotem wyjąć, po­krajać w plastry (dwa na porcję), lekko rozklepać tłuczkiem zwil­żonym wodą, nadając plastrom kształt owalny. Następnie pos­pać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, pod­smażyć, skropić winem, dusić do miękkości. Potem dodać zrazy i przyprawy, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Dodaj komentarz