Zrazy z dzika po chłopsku. 50 dkg polędwicy lub schabu bez kości z dzika,10 dkg słoniny wędzonej, 2 dkg mąki, tłuszcz,2 dkg grzybów suszonych, 60 dkg kapusty kwaszonej,8 dkg cebuli, 2 dkg mąki do zasmażki, sól, pieprz, kminek i tymianek do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować okrągłe zrazy (dwa na porcję), naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów,mięsa, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, grzybami, doprawić, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, przekładając zrazami, zapiec.Podawać z ziemniakami.