20 czerwca, 2024

Zrazy wieprzowe zawijane po dyrektorsku 50 dkg szynki wieprzowej bez kości, 2 dkg grzybów suszonych, 6-8 dkg cebuli, tłuszcz, natka pietruszki, jajko gotowane, 5 dkg słoniny, 2 dkg mąki, sól, pieprz do smaku, oliwa.Mięso przygotować jak poprzednio. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z grzybami, posiekaną natką pietruszki, po­siekanym jajkiem oraz pokrajaną w paseczki słoniną, doprawić. Następnie ułożyć na przygotowanym mięsie, uformować zrazy, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i wywarem z grzybów, dusić na małym ogniu pod przykryciem, uważając aby zrazy nie przy­warły do dna naczynia, doprawić do smaku.Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, surówkami

Dodaj komentarz