Zrazy mielone po kapitańsku 1 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, 5 dkg bułki czerstwej, 40 dkg wieprzowiny bez kości, jajko,1 dkg mąki, 15-20 dkg pomidorów, 15 dkg ketchupu,100 ml śmietany, 6-8 dkg sera żółtego, sól, pieprz,tymianek do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z grzybami, mięsem i cebulą, wymieszać z jajkiem, doprawić. Następnie uformować zrazy (dwa na porcję), posypać mąką, zrumienić. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, obłożyć nimi zrazy, polać ketchupem wymieszanym ze śmietaną i przyprawami, posypać startym serem, upiec w gorącym piekarniku. Podawać z ryżem i surówkami.