25 kwietnia, 2024

Comber i uda, marynata do mięsa, 8 dkg słoniny, 2 dkg mąki, tłuszcz, 20 dkg pieczarek, 20 dkg szynki wędzonej, 5 dkg sera żółtego, natka pietruszki,25 ml koniaku, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.Mięso przygotować jak poprzednio, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usma­żyć. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje. Pozostałe mięso zemleć razem z szynką, wymieszać z pieczarkami, startym serem, natką pietruszki i koniakiem, doprawić. Z przygotowanej masy formować gałki, obłożyć mięsem, polać sosem.Podawać z ziemniakami, pomidorami nadziewanymi.

Dodaj komentarz