20 kwietnia, 2024

Wieprzowina „a la Pekin” 50-60 dkg wieprzowiny bez kości, 2 dkg mąki kukurydzianej, tłuszcz, 25 dkg selera, 15 dkg pieczarek, cukier na karmel, sól, pieprz i czosnek do smaku.Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać mąką, zrumienić, skro­pić wodą, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem często mieszając. Seler i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa w połowie duszenia razem z przyprawami i karme­lem, doprawić do smaku.Podawać z ryżem i surówkami.Szynka „a la Jockey Club”30 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 żółtka ugotowane, natka pietruszki, 25 dkg szynki wędzonej gotowanej,150-200 ml śmietanki kremowej, sól, pieprz, cukier i sok cytrynowy do smaku, śliwki z wina, cytryna, pomidor do dekoracji.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, połączyć z przetartymi przez sito żółtkami i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Szynkę pokrajać w plastry, co drugi nie przecinając do końca, w powstałe kieszenie nałożyć pieczarki, ułożyć na półmisku, obłożyć dekoracyjnie ubitą i doprawioną śmie­tanką, udekorować.

Dodaj komentarz